Om man, som jag, släktforskar på sina britter, kommer man förr eller senare att med stor sannolikhet att hitta en Pirot-katt. Om man dessutom bläddrar i gamla kattidningar, så märker man snart, att det finns en färgstark person, som heter Maud Dickson eller under en period Maud Camling. Att hon är med och sätter sin prägel på det mesta, förstår man också. Ryktet säger, att Maud, med just Pirot som stamnamn, kanske är den enskilda person, som betytt mest för etablerandet av den brittiska korthårsrasen i Sverige. Som brittentusiast blir jag självklart nyfiken på denna person och bestämmer mig för att söka upp henne.

Införd i Brittbladet och publicerad på nätet med Ingrids tillstånd.

 


Brittringens
Bästa Katt 1991
Jag har pratat och mailat med Maud några gånger. Jag har haft lite genetikfrågor, som jag velat diskutera. Maud har i många år hållit genetikkurser och är fortfarande känd som en av kattsvängens allra säkraste källor till kunskap i detta ämne. Maud delar inte bara mitt genetikintresse, utan jag blir snart varse, att hon är också minst lika tokig som jag, när det gäller släktforskning. Faktum är att hon har ett kortregister hemma med mer information om gamla engelska britter än man har i England. Den engelska stambokföringen brann nämligen upp för många år sedan.

Det är en mörk och regnig kväll i oktober som jag och min mor letar oss fram bland vägarna i Torslanda, innan vi till slut hittar det trevliga huset med de många kattgårdarna kring.

Visst känns det lite pirrigt att träffa en person, som man bara talat med i telefon och mailat med och dessutom bo hos henne i två nätter och en hel dag. Den första nervositeten lägger sig direkt, när vi träffar Maud. Hon är en så spontan och härlig person, så allt känns genast bra och vi finner oss tillrätta i våra rum på övervåningen. Överallt syns det spår efter Mauds storhetsdagar som uppfödare. Tak och väggar är nästan helt fyllda av kokarder och utmärkelser.


Första katten

Kvällen blir sen och Maud berättar om alla sina minnen. ”När jag 1969 fick min första ’britt’, Brämhults Blå Florinda (Pi), kallades rasen för Chartreux och fanns endast i blått. Dock upptäckte jag snart att Florindas stamtavla bestod till sju åttondelar av engelska katter! – Jag förstod att detta var en katt av rasen Brittiskt korthår! Så småningom upptäckte jag till min glädje att britten fanns även i andra färger än blå.” Florinda kallades även för Pi och det är härifrån stamnamnet Pirot kommer. Rot av Pi, Pi är stammodern och alltså roten till Pirots uppfödning.


Pirot Lumumba, USA export

I Pi’s andra kull, med Alva Uddins hane Brynbuboo Blue Aristocat, var det fem blå kattungar. En av dem var Pirot Lumumba. Han exporterades och gjorde succé i USA. Lumumba finns nu i de flesta stamtavlor hos USA`s britter. ”Han är fortfarande så känd, att jag får mail av människor, som faller i trans, bara för att de fått kontakt med mig.”

Efter ett besök på en kattutställning i England 1972, kom Maud och hennes dåvarande man, Per Camling, hem med en fin svartsköldpaddsfärgad hona vid namn Cherrywood Chequers (Kulan). Kulan var den första svenska britt som inte var blå! Inte nog med det, hennes stamtavla var kontroversiell, en blandning av perser och huskatt! På den tiden var det många som höjde på ögonbrynen. Kulan visar sig dock vara en underbar avelshona, som lätt föder den ena friska kullen kattungar efter den andra. Totalt föder hon 44 ungar i 10 kullar!


Brämhults Blå Florinda


Cherrywood Chequers
I maj 1983 föder hon en kull med fyra ungar, varav en heter Pirot Cobby Wimbledon (Buddha). Buddha blir den vinstrikaste britten under många år. Han kommer också att bidra till den Svenska brittens utveckling genom att lämna efter sig många vackra avkommor. Dessutom blir han den första britt att erövra titeln Distinguished Merit, DM.
EC Pirot Cobby Wimbledon, DM

På en vägg i Mauds vardagsrum hänger det två tavlor gjorda av Karin Kindblad. Den ena föreställer Brämhults Blå Rasmus. En stor blå hane, som blev Mauds första avelshane. Den andra föreställer en ung Pirot Cobby Hickory, son till Kulan och Rasmus.

Import

Under de tjugofem år som Maud var aktiv som uppfödare, importerade hon totalt sju katter; sex från England och en från Norge. Dessa är:

  • Cherrywood Checkers, BRI f, hona, född 720522
  • Kasimir Aether, BRI a, hane, född 740404
  • Boundary Moonbeam, BRI e, hona, född  760405
  • Kasimir Black Tulip, BRI n, hona, född 760422
  • Blunderbuss Blue Blossom, BRI a, hona, född 790629
  • Tzarkesh Chantilly Lace, BRI ns 12, hona, född  820607
  • Tinkerbelle Blue Ribbon, BRI a, hona, född 840917


Maud  1975
”Jag och min man brukade åka på billiga charterresor till England. Där åkte vi runt till de olika uppfödarna. En till två uppfödare hann vi med per dag. Jag hade alltid förberett mig med färdiga importtillstånd så att jag bara behövde fylla i namnet på katten och ta med den hem. Vi planerade det alltid så att vi besökte en utställning dagen innan hemresan. Ofta fick vi med oss en katt från utställningen. Då var det bra att den inte behövde bo så länge i hotellrummet.”

Novisgodkännande

På sjuttiotalet fick man fortfarande anmäla oregistrerade huskatter till novisklass för att få dem rasgodkända. Detta hände 1977 när en väninna till Maud tar hand om en cremefärgad fertil hankatt åt en äldre sjuk dam. ”Du måste se denna katt, Maud, han är helt otrolig!” Damen hade hittat honom i en park och han var urtypen för en britt. Katten, som heter Trillcot, blir rasgodkänd, registrerad och får en kull med Boundary Moonbeam. Deras avkomma bidrar till grunden för den cremefärgade britten i Sverige.

Nya färger

”Ett av mina avelsmål var att etablera fler färger på britten i Sverige. Mitt stoltaste ögonblick var när jag, på en utställning i Oslo, såg att det fanns en hel sida i katalogen med svarta britter.” Under sina 25 år som uppfödare lade Maud grunden för flera av de färger vi idag tar för givet; svart, rött, creme, vitt men även för den blå britten och naturligtvis de sköldpaddsfärgade honorna i svart och blåcreme.

De vita britter som fanns på sjuttiotalet i Europa var antingen inte vackra eller så hade de ett dåligt temperament. Maud väljer att gå en annan väg och ansöker om kontrollavel med en vit perser: Midtstuens Chagall en stor och vacker perserpojke med ett härligt temperament! I början av 80-talet paras han två gånger med Kasimir Black Tulip. Dessa avkommor kom att bilda grunden för de vackra och trevliga vita britter vi har i norden idag.


Midtstuens Chagall

Chinchilla och golden


Rosengårdens Chin Cinderella     


På åttiotalet började Maud med uppfödning av chinchilla- och goldenbritter. Det fanns endast några få linjer i Sverige vid denna tid. De linjerna var alla baserade på inparning med chinchillaperser. Dock inträffade det något märkligt: två chinchilla perser fick en korthårig avkomma, Rosengårdens Chin Cinderella! Detta är enligt alla genetikens regler omöjligt. På den tiden rev denna händelse upp mycket spekulationer både i Europa och i Sverige. Märkligt nog känner man nu till ytterligare sex fall av just chinchilla perser som fått korthårig avkomma, runt om i världen. Kanske finns det en okänd gen begraven? (Mer information om detta finns att läsa på Mauds hemsida, se länk nedan.) ”Cinderella blev så småningom registrerad som britt och lämnade efter sig en hel del fina avkommor.”


Frostabäckens Golden Raphsody

Förutom att importera den brittiska chinchillahonan Tzarkesh Chantilly Lace gör Maud sin andra serie experimentparningar med perser. Detta är under mitten av 90-talet. Denna gång med Frostabäckens Golden Raphsody. Han är en vacker och trevlig goldenhane med ”britttyp”. Med tre parningar lägger Maud en viktig grundsten för golden- och chinchillaaveln i Sverige. ”Det var den härligaste katt jag någonsin träffat, han började med att lägga armarna om min hals och spinna högljutt!”

Avelsrådet

Mauds man Per Camling var under ett antal år ordförande i Ädelkatten, vice ordförande i SVERAK och Sveriges FIFe representant. Själv var Maud aktiv i SVERAKs avelsråd i många år. Deras liv tillsammans handlade mycket om katter och kattuppfödning. Mauds närmaste vänner var och är fortfarande flera av de vi idag känner som några av de mest erkända människorna i den svenska kattvärlden; Alva Uddin, Annette Sjödin, Eiwor Andersson med flera.

Maud bidrog under sina år i Avelsrådet till många förbättringar i arbetssättet men framförallt arbetade hon för kattens sundhet och mot avel på defekter. Bland annat avskaffade hon Manxen, som dock senare blev godkänd igen. Även efter åren i avelsrådet arbetade Maud för kattens sundhet. Då bidrog hon i allra högsta grad till att katter med sex tår, polydactyli, inte fick användas i avel.


Tzarkesh Chantilly Lace

Mentor

Eiwor blev som en mentor för Maud. ”Av Eiwor lärde jag mig hur man ska vara som seriös uppfödare, vilken ambitionsnivå och allmän inställning man bör ha. Jag lärde mig att inte avla på defekta katter och att man måste ställa upp på kattköparna, ibland måste man vara beredd på att ta tillbaka en katt. Eiwor är sjukvårdsutbildad och jag lärde mig mycket om hur man hanterar förlossningar och knepiga situationer, som man ibland hamnar i som uppfödare.” 

Råd och erfarenheter

Har du några råd och erfarenheter som du vill dela med dig av?


Bilden av Pirot Cobby Chapeau Claque blev dekal och finns att köpa över hela världen

”För mig har alltid själva avelsarbetet varit viktigast men utställning är viktigt också för att marknadsföra sin uppfödning, skapa kontakter och utbyta idéer. I mitt avelsarbete har det centrala för mig varit kvalitet, typ och sundhet. Bra temperament är också viktigt.”

”Ställ alltid upp för kattungeköparna! På min tid hade man inte besiktningprotokoll vid försäljning. Jag hade alltid med en klausul att inom en vecka hade de möjlighet att lämna igen kattungen och i så fall fick de pengarna åter, utan diskussion.”


Maud 2003

”Det är också viktigt att hålla kattungepriset på en hyfsad nivå. Låt det inte gå inflation i prisnivån. Ska man hålla på med kattuppfödning med klass och på en god nivå så måste det få kosta. Börjar någon dumpa priserna riskerar man att rasen utarmas och tappar i status. Det handlar inte om att tjäna pengar, det gör man ändå aldrig på kattuppfödning.”

”Välj alltid den bästa hanen, jag har alltid valt mycket noggrant. Gör inte kompisparningar och var inte för inriktad på att alltid försöka återanvända egna linjer. Välj det som är bäst även om det inte är populärt.”


Pirot Zenobia blev en av Magics viktigaste avelskatter

”En sak som man ska ha klart för sig, när man importerar en katt från ett annat land är, att man får med sig en helt ny bakterieflora, som kan vara främmande för de katter man redan har hemma. Det gäller ju även den nya katten som ’drabbas’ av en helt ny miljö och nya smittoämnen. Det är alltid bra att isolera den nya katten en period.”

”Ett tips för de som håller på med så kallade ’nya’ färger är att gå på kaninutställning. Där har de kommit långt med sina färger. Där finns det utmärkta exempel på till exempel choklad och maskning.”

”Kattuppfödning är en livsstil med glädjeämnen men också uppoffringar. Ibland har man svårigheter med familjemedlemmar, ibland med att ta ledigt från arbetet eller att få ekonomin att gå ihop. Jag har haft tur med väldigt lite sjukdomar och defekter. Men visst har det förekommit sjukdom och visst har det fötts kattungar som jag har fått ta bort på en gång. Det händer alla och är en del av glädjen och sorgen med djuruppfödning.”


Pirot Woodstock tog det många år att få fram. Tyvärr råkade djurskyddsföreningen kastrera honom av misstag istället för en annan katt!

Post Pirot

”Nu har jag fem kastrater här hemma, två trettonåriga damer: sköldpaddshonan, Björnligans Emma Bus,  chinchillan Pirot Caprifol, Caprifols döttrar, chinchillan Pirot Eliza och Pirot Enya, som är golden.

Jag har också en ung siameshane. Extra kallar jag honom. Jag köpte honom för jag har länge önskat mig en siameshane. Han har svansknick, så nu kan ingen tjata på mig att jag ska ställa ut honom!”

Maud gör också underbara hemsidor! Hennes egen hemsida finns under

www.pirotcattery.se

Här finns det massor med spännande information och bilder på katter, stamtavlor och berättelser. Maud har gjort en sammanfattning av sitt liv med Pirot på dessa sidor.

Maud arbetar idag som bland annat webbmaster och det finns möjlighet att få hjälp av henne med att göra en egen hemsida mot en rimlig ersättning.


Maud och Pirot Eliza

Efter två dagar med Maud är vi fulltankade med intryck och erfarenheter. Det har varit ett par spännande dagar. Förutom långa och inspirerande samtal har vi gått i skogen, bläddrat i kortregister, ätit god mat, surfat på katthemsidor och framförallt haft en härlig tid tillsammans!

Tack Maud för att du öppnade ditt hem och ditt liv för oss!

Ingrid Wahlborn med mamma Margareta

   

Spheres from

Gold from

Webmistress: Maud Dickson